VIDEO INTERVIU Raul Pop, expert politici de mediu: „Avem o problemă foarte mare cu măsurarea poluării aerului. Vedem depășirile, dar nu intervenim / Nu există pe plan local o preocupare pentru subiect”

download (1)

România are o „problemă foarte mare” cu măsurarea calității aerului, iar pentru a reduce poluarea este nevoie ca atât autoritățile publice, cât și cetățenii, să își „asume responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în orașul lor”, a declarat Raul Pop, manager de programe la Asociația Ecoteca, într-un interviu pentru G4Media.ro.

Nu mai putem lua decizii guvernamentale după principiul «ce nu știm nu ne face rău». Avem o problemă foarte mare cu măsurarea (calității aerulu) și Comisia Europeană ne semnalează două lucruri. Unu, acolo unde măsurăm, atenție, doar acolo unde măsurăm există depășiri frecvente și se mai întâmplă ceva: sunt persistente. Ceea ce înseamnă că le vedem, dar nu intervenim”, a afirmat Pop.

Expertul în politici de mediu consideră că, în prezent, autoritățile publice acționează „într-o manieră reactivă și de multe ori întârziată”, iar acest lucru trebuie să se schimbe și să existe o „capacitate de intervenție în teren imediată și o măsurare mai bine împărțită în teritoriu”.