VIDEO INTERVIU Ce este, cum funcționează și cine se află în spatele ReturoSGR
Un dialog cu Marius Tudosiei (operator Horeca), despre sistemul de reciclare ReturoSGR. Am încercat să aflăm ce s-a întâmplat în cei 2 ani care s-au scurs de la apariţia legii şi până în momentul lansării, cine este în spatele sistemului, care e situaţia altor sisteme de reciclare din Europa, ce se întâmplă cu ambalajele fără etichetă Returo, cum funcţionează sistemul într-un magazin şi într-un restarant, care sunt costurile reciclării şi ce clauze are contractul.
Jurnalistul Răzvan Avram a realizat un interviu cu operatorul Horeca Marius Tudosiei pentru a înțelege mai bine cum funcționează sistemul ReturSGR.
Marius Tudosiei este proprietar la „Băcănie Veche”. Prin urmare, Marius este băcan, cârciumar, operator de catering şi, nu în ultimul rând, gazda unui podcast despre mâncare. Este un om cu o mare pasiune pentru gust în general şi pentru gătit în special, dar, mai ales, este o persoană cu mult spirit civic. Pentru toate aceste calităţi, l-am invitat la o discuţie informală despre sistemul ReturoSGR, „Sistemul de Garanţie Returnare” al ambalajelor de băuturi.
Fragmente din interviu:
Sistemul ReturoSGR funcţionează în baza unei legi (HG 1074 din octombrie 2021) şi el a început să funcţioneze de-abia în noiembrie 2023. Ce s-a întâmplat, după părerea ta, între 2021, când s-a votat legea şi 2023? Ce s-a întâmplat în aceşti doi ani?
Sunt absolut convins că amânările n-au venit pur şi simplu. Probabil că primele au venit din lipsa normelor de aplicare, poate că cineva a uitat să trimită la Monitorul Oficial legea. Ştii cum e, se întâmplă… din doar două bile, una s-a pierdut şi una s-a stricat. E o chestie care se întâmplă în România. Ideea e că, în afară de amânările astea care au venit, probabil undeva în spate cineva pregătea sistemul ca să-l facă oarecum funcţional.