”Va fi cel mai mare dezastru din Uniunea Europeană!” Substanțele cancerigene de la Carom Onești au ajuns la 50 de metri de albia râului Trotuș. Investigație FANATIK

AAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Cel mai grav dezastru ecologic din Europa de după Cernobîl va fi în România: un scenariu deloc imposibil, pe care autoritățile și Ministerul Mediului încearcă să-l ascundă sub preș.

La doi kilometri de Onești, județul Bacău, în spatele unui gard înalt și al unei porți supravegheate non-stop, care interzice intrarea personalului neautorizat, se ascunde un câmp de câteva zeci de hectare, unde pământul ți se mișcă sub picioare și ai impresia că vrea să te înghită… Senzația nu e tocmai greșită. Inginerul care ne însoțește ne sfătuiește să nu înaintăm prea mult spre centrul batalului cu nămol, pentru că acesta devine instabil. Există chiar o poveste locală terifiantă, care spune că un cioban a scăpat aici o vită și nu a mai găsit-o niciodată!

Groapa cu deșeuri toxice care ar putea înghiți Arena Națională, cu tot cu tribune

Aerul este greu respirabil, un miros înțepător, asemănător cu cel de acetonă, te face să-ți acoperi instinctiv nasul și ochii. Câțiva metri mai departe, în spatele unui dig ridicat prin excavare, curge liniștit râul Trotuș.

Ne aflăm în incinta Platformei Industriale Carom, care în vremea regimului comunist găzduia singurul combinat de cauciuc sintetic din România, o adevărată mândrie pentru industria petrochimică a vremii și un eșec răsunător al privatizărilor de după 1990. Mai precis, suntem la depozitul de deșeuri de la Stația de Epurare a Apelor Uzate Jăvreni.

 

 

 

Citește mai mult