Taxa pe plastic plătită de România până acum se ridică la 3,75 miliarde lei

 

Taxes Key

În anul 2021 Comisia Europeană a introdus Taxa pe plastic, numită Contribuția Națională pentru Plastic, prescurtat NPC (National Plastic Contribution), o măsură care nu a apărut atât din raţiuni de protecţie a mediului, ci din necesitatea acoperirii deficitului lăsat în bugetul Uniunii Europene de Brexit, de cheltuielile post pandemie şi de cele de susţinere a Ucrainei în războiul cu Rusia.

Comisia Europeană a insistat asupra faptului că NPC este o contribuţie şi nu o taxă, pentru că UE nu poate percepe taxe. Oricum s-ar numi ea, în 2022, Comisia Europeană estima că NPC va aduce la bugetul UE în perioada 2021-2027 nu mai puţin de 750 miliarde euro.

La începutul anului 2021, ministrul Mediului, Mircea Fechet, declara că „în mod sigur taxa nu va fi plătită din bugetul de stat aşa cum se procedează în alte ţări europene. Calculele spun că România va plăti în 2021 pentru taxa pe plasticul nereciclat între 100 şi 300 milioane euro şi toată lumea se întreabă cine va plăti aceşti bani. Eu pot să vă spun că asta depinde de oficialităţi şi de operatorii din industrie. (…) Presiunea pe bugetul naţional este imensă acum în perioada COVID, şi de aceea ministerul nu poate suporta această taxă. Vor trebui luate decizii radicale, iar Legea privind sistemul garanţie-depozit este doar prima dintre acestea“.

 

 

Sursa foto: commission.europa.eu, aici