Tara noastra recicleaza doar 1% din uleiul alimentar uzat
Țară noastră reciclează doar 1% din uleiul alimentar uzat. În România nu există o strategie de colectare și nicio infrastructură necesară strângerii acestuia. Din cele aproximativ 170.000 t de ulei consumat anual colectăm doar 1.700 t iar acest aspect afectează și resursa de apă care începe să fie tot mai mică. Datele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului arată că 1 l de ulei alimentar uzat care este aruncat în sistemul de canalizare poluează 1.000.000vl de apă. Aceasta este cantitatea de apă necesară pentru supraviețuirea unui adult timp de 14 ani. Odată ajuns în apă, uleiul nu se dizolvă, ci formează o peliculă la suprafața acesteia, ce împiedică oxigenul să ajungă la plantele și la viețuitoarele acvatice. Reciclat în mod corect, uleiul alimentar uzat devine o resursă importantă în fabricarea biocombustibilului, un singur litru de ulei folosit generând 900 ml de biodiesel. Uleiul folosit trebuie să fie strecurat de resturile alimentare cu ajutorul unei site. Apoi, acesta poate fi adunat într-un recipient de metal, de plastic sau de sticlă. Ulterior, el trebuie transportat la un centru de colectare, urmând ca de acolo să ajungă la o firma de reciclare.
Sursa foto: portal.klarmedia.com, aici