Sortarea gunoiului, primul pas pentru sănătatea noastră. Secretul nemților, campioni la reciclare, dar și la produs deșeuri

Engineer,Stand,Looking,In,Front,A,Pile,Of,Scrap,Metal

În România anului 2024, în care am început să adoptăm sistemul garanție-returnare (SGR), în care companiile încearcă să se conformeze directivelor UE de economie circulară sau unde avem anunțat un număr de peste 42.000 de mașini electrice înmatriculate, încă ne trezim că apar constant gropi de gunoi clandestine, așa cum au fost recentele cazuri de la NeamțTârgu Jiu sau Mironu. E ca și cum încercăm să sărim înainte de a învăța să mergem.

La nivelul UE, ponderea depozitelor de gunoaie a scăzut de la 24% în 2017, la 18% în 2020, obiectivul următor fiind ca până în 2035, statele membre să reducă cantitatea de deșeuri municipale care ajung la groapa de gunoi la 10% sau mai puțin. Între timp însă, la acest capitol, România și-a luat amendă pentru că în 2018, Comisia Europeană ne ceruse să închidem 68 de gropi care nu erau autorizate. Mai aveam 31 de închis ca să nu fi primit amenda forfetară de 1.5 milioane de euro și o penalitate de 600 de euro per depozit de gunoi și per zi de întârziere, după cum arată comunicatul emis de Curtea de Justiție a Comisiei Europene.