Sistemul ‘garanție-returnare’ nu garantează și faptul că iți primești banii înapoi / OPINIE

 

download (25)

Guvernul a aprobat pe 30 noiembrie 2023 Hotărârea de Guvern privind sistemul garanție-returnare pentru ambalaje nereutilizabile (SGR), care prevede o garanție de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziționată. În esență, legea sună grozav, însă în practică s-a dovedit greu de implementat. Mai mult, putem plăti în plus pentru fiecare sticlă, dar nu avem certitudinea că ne vom recupera banii.

Ce prevede regulamentul Garanție-Returnare

  • Ambalajele pot fi returnate la orice magazin de băuturi, de la chioșcurile mici până la hypermarketurile mari. Garanția poate fi primită sub formă de bani sau voucher, acesta din urmă putând fi schimbat în numerar la casă.
  • Ambalajele trebuie să fie intacte, fără urme de presare sau deteriorare a etichetei. Nu este necesar să le spălăm înainte de returnare.
  • Pentru a recunoaște ambalajele eligibile pentru garanție, trebuie căutat logo-ul SGR și inscripția “Ambalaj cu garanție” pe etichetă. Acestea sunt condițiile clare prevăzute în regulament, asigurând că logo-ul este vizibil.În lipsa acestor elemente de identificare, ambalajele nu beneficiază de garanție și nu pot fi preluate prin Sistemul Garanție-Returnare.

 

Citește mai mult