România va avea primele centre de colectare a deşeurilor, cu aport voluntar, în acest an

 

download (33)

Primele centre de colectare a deşeurilor, cu aport voluntar (CAV), finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) vor apărea în acest an, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Ecotic.

Dacă în 2023 evenimentul marcant din domeniul managementului deşeurilor a fost lansarea Sistemului de Garanţie Returnare (SGR), anul acesta vor apărea primele centre cu aport voluntar (CAV) finanţate prin PNRR (…). În acest context, Ecotic a desfăşurat, în perioada mai – decembrie 2023, proiectul Steps for Urban Mining, având scopul de a facilita transferul de know-how norvegian în managementul deşeurilor municipale şi în operarea noilor centre de colectare de tip CAV“, se precizează în comunicat.

Potrivit organizaţiei, centrele sunt dedicate colectării separate a deşeurilor reciclabile şi a biodeşeurilor, care nu pot fi colectate în pubele individuale sau în sistem “din uşă în uşă”. De asemenea, acestea vor constitui o soluţie pentru colectarea deşeurilor voluminoase, a celor de echipamente electrice şi electronice, a bateriilor uzate, deşeurilor periculoase şi a deşeurilor din construcţii şi demolări.

 

Citește mai mult