România și industria importurilor ilegale de deșeuri

a01a

România a declanșat anul acesta cea mai amplă operațiune împotriva unei adevărate industrii constituite din importuri ilegale de deșeuri – până pe 13 iunie au fost identificate 65 de transporturi ce conțineau 3.700 de tone de amestecuri de metal și hârtie, cauciuc, baterii și bucăți de azbest.

Containere provind din Germania, Emiratele Arabe Unite, Grecia sau Norvegia, țări de proveniență ar trebui returnate respectivele cantități.

Incedii cu repetiție la depozitul din Brazi 

Un nou incendiu a izbucnit luni la firma de colectare a deșeurilor periculoase din Brazi, județul Prahova, a cărei activitate a fost suspendată încă de la sfârșitul lunii ianuarie. Incidentul aduce din nou în atenție problema deșeurilor, în contextul operațiunii fără România declanșate anul acesta împotriva importurilor ilegale de deșeuri.

Acesta este cel de-al treilea incendiu produs în 2021 la depozitul din Brazi și al doilea în două săptămâni.

Cantitatea arsă de la începutul lunii iunie corespunde volumului ce ar fi putut fi incinerat controlat în 17 luni,  la capacitatea maximă admisă pentru depozitul din Brazi (10 tone pe zi).

Incendiul de luni, 14 iunie, s-a produs pe o suprafață de aproximativ 100 de mp din hala cu deşeuri periculoase (depozitate nelegal în acel spațiu), inclusiv vopseluri și alte substanţe chimice uşor inflamabile, ce au ars la începutul lunii.

Este posibil, conform unor publicații locale, ca flăcările să provină de la focul mocnit ce a continuat la nivelul solului, după ce angajații Inspectoratului județean pentru Situații de Urgență au intervenit data trecută.

 

 

 

Citește mai mult