Companiile ar trebui să își asume ce înseamnă responsabilitatea extinsă a producătorului, a afirmat Roxana Puia la retailArena 2023. În opinia sa, producătorii și importatorii de echipamente electrice și electronice ar trebui să înțeleagă că partea de mediu și gestionare a deșeurilor nu e o componentă adiacentă, auxiliară, a activității lor.

Responsabilitatea extinsă nu este doar o obligație suplimentară pentru companii

”Fie că le place, fie că nu, au un impact asupra mediului. Pun pe piață niște produse care sunt deosebit de periculoase pentru mediul înconjurător și sănătatea oamenilor, dar au și un potențial foarte mare de recuperare și reintroducere în economie”, a declarat ea.

În viziunea directorului de marketing al Asociației Environ, e nevoie de o schimbare de mindset la companiile care pun pe piață echipamente electrice și electronice. Acestea ar trebui să înțeleagă că responsabilitatea extinsă nu este doar o obligație suplimentară, ci un aspect de care ar trebui să se ocupe la fel cum se ocupă de vânzari sau de marketing, de exemplu.

”Important este și modul în care se raportează la organizațiile de preluare a responsabilității cu care au contract. Cred că e momentul să devină parteneri, nu doar să fie o pasare exclusivă a răspunderii”, a declarat Roxana Puia. ”Să rămână implicați, să fie curioși ce înseamnă un proces de management al deșeurilor, ce costuri implică de la poarta generatorului până la poarta reciclatorului, să se asigure că organizația cu care au contract își îndeplinește obiectivele. Să fie foarte conștienți de obligațiile pe care le au”.

Viziunea la nivel european, a spus reprezentantul Asociației Environ, este aceea de prelungire cât mai mult a duratei de viață a echipamentelor, astfel că ar trebui să punem accentul pe durabilitate. ”Excluzând depozitarea deșeurilor, reciclarea e ultimul pas în care ne-am dori să ajungem, vrem de fapt să generăm cât mai puține deșeuri”.