Proiectul privind diminuarea risipei alimentare a fost adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional

school lunch in public unit ibicui, bahia, brazil december 9, 2023: feeding young people in a public school in the cit
school lunch in public unit ibicui, bahia, brazil – december 9, 2023: feeding young people in a public school in the city of Ibicui IBICUI BAHIA BRAZIL Copyright: xJoaxSouzax 091223JOA0422,Image: 847169839, License: Rights-managed, Restrictions: imago is entitled to issue a simple usage license at the time of provision. Personality and trademark rights as well as copyright laws regarding art-works shown must be observed. Commercial use at your own risk., Credit images as “Profimedia/ IMAGO”, Model Release: no

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul referitor la diminuarea risipei alimentare, potrivit căruia consumatorii vor putea beneficia de preţuri reduse la alimente înainte de data expirării şi va fi simplificată procedura prin care organizaţiile neguvernamentale vor primi alimente care nu au grad mare de perisabilitate. S-au înregistrat 245 voturi pentru, unul contra şi 13 abţineri.

Proiectul de lege modifică şi completează Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.

Iniţiativa vizează organizarea la nivel naţional a activităţii tuturor operatorilor economici din sectorul agro-alimentar şi măsurile privind reintroducerea alimentelor în circuitul economic, distribuirea alimentelor către persoanele defavorizate şi conectarea producătorilor locali cu distribuitorii şi comercianţii din România, potrivit raportului comisiei de specialitate, citat de Agerpres.

Sunt prevăzute măsuri pentru magazine, restaurante, cantine, autorităţi, de reducere a risipei alimentare, cel puţin două măsuri implementate înainte să ajungă alimentele la groapa de gunoi, printre care să reducă preţul alimentelor înainte de expirare, să doneze alimentele, să le dea pentru a fi folosite pentru mâncarea animalelor, să fie folosite la compost etc. ONG-urile vor putea prelua mai uşor alimentele greu perisabile. Va exista o platformă digitală creată de Ministerul Agriculturii unde operatorii economici vor raporta date cu privire la risipa alimentară„, a precizat deputata USR Diana Buzoianu, coiniţiatoare a proiectului.

Proiectul prevede măsuri pentru direcţionarea produselor de origine animală devenite improprii consumului uman către utilizatori înregistraţi în vederea utilizării de material categoria 3 pentru hrana animalelor din adăposturi, precum şi măsuri pentru direcţionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în compost sau biogaz.

De asemenea, actul normativ stabileşte că, înainte de a dispune neutralizarea deşeurilor generate, este obligatorie implementarea a cel puţin două acţiuni de prevenire a risipei alimentare.

Citește mai mult