Prima raportare oficială RetuRO: 31.196 ambalaje colectate în decembrie. Din peste 42 milioane puse pe piață

 

 

aaaaa

RetuRO a publicat rezultatele finale ale primei raportări lunare privind colectarea deșeurilor de ambalaje, conform Hotărârii de Guvern 1074/2021. La prima citire, rezultatele nu sunt deloc încurajatoare, dacă nu vom ține seama de contextul în care aceste rezultate au fost obținute. Analizate în context, rezultatele nu dezamăgesc, ele fiind conform cu așteptările producătorilor și retailerilor implicați în administrarea RetuRO.

Concret, din datele furnizate de 596 producători, doar 139 au pus pe piață ambalaje cu eticheta SGR în luna decembrie. În total, 42,32 milioane de ambalaje din PET, sticlă sau metal(aluminiu) au fost puse pe piață de cei 139 de producători în ultima lună a anului 2023. Cele 42 de milioane de ambalaje puse pe piață reprezintă doar 9% din media de ambalaje puse pe piață într-o lună de producătorii din FMCG.

Termenul ”pus pe piață” se traduce prin ieșirea pe poarta fabricii, ceea ce nu înseamnă că produsele au ajuns și pe raft. Din informațiile venite de la producătorii de băuturi alcoolice și nonalcoolice, peste 70% din această cantitate de ambalaje a ieșit din fabrici după lichidarea stocurilor de ambalaje fără inscripționarea SGR. Adică în ultimele 10 zile ale lunii decembrie. Cum peste 65% dintre aceste ambalaje trec mai întâi prin depozitele marilor rețele de retail, înainte de a ajunge pe rafturi, se poate aprecia că o mică parte din ambalajele SGR au ajuns și pe rafturi. În retailul modern, evaluarea administratorilor de magazine este cuprinsă între 5—5,5% din ambalaje, în timp ce pentru retailul tradițional, ponderea ambalajelor SGR din total ambalaje pe raft nu a depășit 1%.

Citește mai mult