Prahova: Persoane fizice şi firme, suspectate că au creat un circuit ilegal de depozitare a deşeurilor în groapa unei foste balastiere. Procurorii vorbesc despre „o cantitate exorbitantă” de gunoi nesortat şi netratat depozitată pe o sută de mii de metri pătraţi

 

aaaaaa

Procurorii prahoveni anchetează mai multe persoane fizice şi persoane juridice suspectate că au pus la punct o reţea ilegală care se ocupa de ridicarea şi depozitarea deşeurilor pe platforma unei foste balastiere, în comuna Târgşoru Vechi, situată în apropierea municipiului Ploieşti. Procurorii vorbesc despre „persoane cu influenţă” care făceau parte din respectiva grupare dar şi despre „o cantitate exorbitantă” de gunoi nesortat şi netratat depozitată pe o sută de mii de metri pătraţi de teren.

Dosarul a fost deschis în cursul acestui an de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti şi are în vedere activitatea unor persoane juridice şi persoane fizice implicate în procesul de colectare, transport, tratare, valorificare şi depozitare de deşeuri în afara cadrului legal. Conform procurorilor, cauza a fost constituită ca urmare a mai multor constatări ale Poliţiei, Gărzii de Mediu şi Agenţiei de Protecţia Mediului, în perioada 21.07.2023-19.10.2023.
„În cadrul cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că mai multe persoane cu influenţă, inculpate în prezenta cauză, au conceput un plan infracţional complex în care au implicat mai multe persoane juridice şi fizice, cu sprijinul cărora au creat un circuit ilicit al deşeurilor menajere, cu scopul de a eluda costurile aferente activităţilor legale de prelucrare a deşeurilor şi de a obţine sume importante de bani. În urmărirea scopului propus, inculpaţii au adus atingeri grave mediului înconjurător şi au pus în pericol sănătatea publică, producând consecinţe pe termen scurt, mediu şi lung a căror remediere este improbabilă sau, în cel mai bun caz, presupune acţiuni ample şi costuri impresionante ale statului şi organelor abilitate, provocând totodată îngrijorarea şi indignarea opiniei publice. În concret, inculpaţii, prin acţiuni succesive şi interconectate referitoare la manipularea deşeurilor, au reuşit să depoziteze şi să îngroape pe un teren extravilan din apropierea localităţii Târgşoru Vechi, unde se afla o fostă exploatare de agregate minerale (balastieră) dispusă pe o suprafaţă de circa 100.000 mp, o cantitate exorbitantă de deşeuri neprelucrate (nesortate şi netratate), deşi nu erau îndeplinite condiţiile tehnice şi legale de autorizare a unor astfel de activităţi şi în lipsa unor astfel de autorizări. Prin depozitarea şi îngroparea deşeurilor pe acest teren, aflat în proximitatea zonelor locuite ale localităţii Târgşoru Vechi, s-au creat premisele unei vulnerabilităţi reale în domeniul mediului şi al aerului şi implicit al sănătăţii populaţiei”, se arată într-un comunicat dat publicităţii joi de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti.

 

Citește mai mult