Poluatorul votează” sau de ce România este codașă la compostare

download (1)

România, țara în care „poluatorul votează”, se zbate să exceleze în domeniul compostării. În țara noastră însă, problema compostării se complică din cauza mai multor factori: infrastructura deficitară și lipsa normelor tehnice specifice. În plus, compostul, adesea confundat cu un îngrășământ de calitate, nu îndeplinește așteptările agriculturii moderne, ceea ce limitează utilizarea sa pe scară largă. Astfel, România a ajuns în urma multor state europene în ceea ce privește gestionarea și reciclarea deșeurilor biodegradabile.

În România, gradul de colectare a deșeurilor a ajuns la 11%, în 2022, în condițiile în care media europeană este de 45%, potrivit Eurostat.

Anual, țara noastră produce peste 214 milioane de tone de deșeuri. În privința reciclării și a compostării gunoiului, România a ajuns abia la 14%, fiind la coada clasamentului în Uniunea Europeană, mult sub media europeană de 46%.

Cantitatea de deșeuri municipale produse anual a ajuns la aproape 6 milioane de tone, în 2022. Deșeurile municipale colectate separat în 2022, abia 13%. Cantitatea de deșeuri compostate, în același an, aproximativ 300.000 de tone.

 

 

 

Sursa foto: green-report.ro, aici