Penalităţile pe care RetuRO le va plăti în cazul neîndeplinirii obiectivelor de reciclare vor fi uriaşe

Woman at the reverse vending machine recycle plastic bottles, ecology concept

Cu doar 28 de zile înainte de pornirea Sistemului de Garanţie- Returnare, Executivul a adoptat în data de 2 noiembrie a.c. o Hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea HG nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile. Acest nou HG stabileşte printre altele şi penalităţile pe care administratorul SGR le va plăti pentru neîndeplinirea obiectivelor legale, o ipoteză foarte probabilă, în condiţiile actuale. Acestea vor fi uriaşe, unele dintre ele depăşind valoarea garanţiei.● ecologic

Penalităţi

Conform acestei Hotărâri de Guvern, începând cu data de 1 ianuarie 2024 operatorii economici care introduc pe piață produse ambalate în ambalaje primare nereutilizabile vor fi obligaţi să plătească contribuţii către Fondul pentru Mediu pentru neîndeplinirea obiectivelor minime anuale de returnare. Aceste obiective, extrem de dificil de îndeplinit, sunt: 65% sticlă, 65% plastic, 65% metal pentru anul 2024; 75% sticlă, 80% plastic, 80% metal pentru anul 2025; 85% sticlă, 90% plastic, 90% metal, începând cu anul 2026.

Penalităţile prevăzute în noua ordonanţă, numite contribuţii, vor fi uriaşe. Pentru fiecare ambalaj nereutilizabil din metal pentru care nu au fost îndeplinite obiectivele minime anuale de returnare contribuția este egală cu valoarea garanției, respectiv 0,5 lei.

Pentru fiecare ambalaj nereutilizabil din sticlă și/sau plastic pentru care nu au fost îndeplinite obiectivele minime anuale de returnare, contribuția este egală cu valoarea dublă a garanției, respectiv 1 leu.

Conform HG, în cazul neîndeplinirii obiectivelor de returnare a ambalajelor SGR, RetuRO este obligat să declare şi să achite aceste contribuţii pe care le va recupera de la producători prin tariful de administrare. Ceea ce nu va fi deloc simplu, întrucât tarifele de administrare sunt mult mai mici. Guvernul a păstrat şi în această Hotărâre termenul de „încredințate spre reciclare“ pentru definirea momentului în care RetuRO se descarcă de obligaţiile de reciclare. Spre deosebire de ambalajele SGR, celelalte ambalaje nu vor fi considerate a fi reciclate decât după ce reciclatorul confirmă că ele au intrat în instalaţiile de reciclare.

Citește mai mult