Pagina verde. Plastic – realităţi şi prejudecăţi. A fi sau a nu fi refolosibil. Ce înseamnă PET-ul reutilizabil şi cum se diferenţiază de celelalte tipuri?

download (1)

Nu orice recipient din PET al unei băuturi poate fi catalogat drept reutilizabil, decât dacă a fost conceput de producător în acest sens.

Când vine vorba de ciclurile de viaţă pe care le are ambalajul unei băuturi, el nu devine totdeauna inutil atunci când s-a golit de conţinut. Însă, deşi opţiunea de a refolosi un PET în care a fost apă, de exemplu, este la îndemâna oricui, nu toate ambalajele sunt catalogate ca reutilizabile.

„În zona de concert va fi permis accesul cu bidoane de plastic (tip sport) reutilizabile goale, având capacitate de maximum 750 ml. Nu se acceptă recipiente de tip PET“, a fost una din indicaţiile care au precedat concertele trupei britanice Coldplay la Bucureşti. Aşadar, recipientele PET nu sunt considerate reutilizabile de cele mai multe ori. Producătorii din domeniu fac însă distincţia clară.

„Ambalaj reutilizabil este acel ambalaj care poate fi returnat la îmbuteliator şi reumplut, returnarea făcându-se prin sistem de garanţie sau retur. Uneori, se poate referi, totodată, la un ambalaj care poate fi reumplut acasă. Diferenţa constă în conceptul ambalajului, al sticlei de PET în cazul nostru“, explică Ioan Vâţ, director de vânzări la Alpla Packaging România, o companie austriacă ce activează pe piaţa ambalajelor şi a reciclării.