Vor dispărea sticlele goale împrăștiate peste tot după introducerea unui sistem de depozit în România?

download (20)

România dă startul unei noi inițiative „verzi” din 30 noiembrie – magazinele din țară care vând băuturi vor fi obligate să ia înapoi sticlele de plastic, metal sau sticlă și să plătească clienților 0,50 lei (0,10 euro) pentru fiecare ambalaj returnat.

Este vorba despre sistemul de depozitare a ambalajelor uzate, care există în multe țări europene, notează Radio Europa Liberă-România. Sistemul, care în România poartă numele RetuRO, a fost creat în faza inițială de către asociațiile producătorilor și comercianților de băuturi din țară, iar ulterior s-a implicat statul român.

Ediția „Panorama” comentează că acesta va fi un efort suplimentar atât pentru clienți, cât și pentru comercianți, dar pariul merită, pentru că este vorba despre curățenia mediului.

Odată cu noul sistem, cunoscut sub numele de „garanția de retur”, ambalajul va fi acum „o comoară, nu o povară”, precizează publicația, precizând că programul se aplică sticlelor din sticlă, metal sau plastic de băuturi răcoritoare sau alcoolice cu un volum intre 0, 10 litri si 3 litri inclusiv, iar pentru a fi mai usor de identificat, pachetele participante la program vor purta un logo special – SGR.

Înseamnă asta „La revedere sticlelor de plastic împrăștiate peste tot”, a întrebat site-ul de știri Hotnews, subliniind că de la sfârșitul lunii noiembrie clienții vor plăti un depozit de 50 bani (0,50 lei) atunci când cumpără orice băutură din magazin și își vor primi banii înapoi dupa returnarea ambalajului. Publicația caută răspunsuri la întrebările ce sticle pot fi returnate, de ce nu poți aduce sticle vechi care au stat ani de zile în pivniță și dacă se va vedea imediat vreo schimbare.

Site-ul precizează că vor fi acceptate sticle de apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase, amestecuri, dar numai dacă poartă sigla SGR imprimată pe etichetă și codul de bare corespunzător. O condiție importantă este păstrarea intactă a etichetei. Nu vei putea, de exemplu, să faci rost de bani pentru sticlele pe care le ții de ani de zile la subsol și de care vrei să scapi, clarifică Hotnews.

Publicația precizează că sticlele goale vor putea fi returnate în orice punct special creat în acest scop, adică la orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, utilizatorul va primi contravaloarea garanției plătite (50 baht) fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal sau returnarea sticlei la același magazin de unde a cumpărat produsul. Comercianții vor avea dreptul de a decide modul de colectare a ambalajelor – automat sau manual, în funcție de fluxul clienților, notează site-ul.

 

 

Citește mai mult