Un studiu dezvăluit de „Le Monde” arată că emisiile acestor poluanți foarte toxici nu ar fi fost măsurate timp de aproape șapte mii de ore între 2020 și 2021.
Când un studiu a relevat niveluri ridicate de dioxine în jurul incineratorului Ivry-Paris XIII în februarie 2022, managerul instalației, agenția metropolitană pentru deșeurile menajere (Syctom), a respins orice responsabilitate, explicând că nivelurile măsurate în cele două coșuri ale cel mai mare incinerator din Europa au fost „sistematic mai mici și mult mai mici” decât standardele și au fost supuse „monitorizării continue 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an” , în cuvintele directorului său general, Denis Penouel, la BFM-TV. Întrebarea rămâne însă: dispozitivul de măsurare a dioxinei nu ar fi funcționat aproape șapte mii de ore în perioada 2020-2021, potrivit unui nou raport la care Le Monde a avut acces.
La fel ca cel din februarie, studiul a fost realizat de fundația ToxicoWatch, un ONG olandez format din cercetători, care este o referință în analiza toxicologică a poluanților emisi de incineratoare și în special a dioxinelor. Pe cât de toxice, pe atât de persistente în mediu, dioxinele se află pe lista neagră a Organizației Mondiale a Sănătății a compușilor chimici de cea mai mare îngrijorare . Sunt clasificate drept cancerigene pentru oameni de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului. Periculoase chiar și în doze mici, se acumulează în lanțul trofic.