Ionuț Georgescu, FEPRA: România pe drumul sustenabilității
Tranziția către economia circulară va trebui accelerată, ținând cont de noile realități de mediu, iar guvernele trebuie să ia măsuri urgente pentru a încuraja reducerea cantităților de deșeuri și reutilizarea continuă a materiilor prime deja exploatate.
Prin continuarea consumului în același ritm, resursele naturale neregenerabile se vor epuiza mult mai devreme decât a fost inițial estimat, iar pentru a susține stilul de viață de astăzi, pentru o populație de 9,8 miliarde, așa cum este așteptat în 2050, ar fi necesare resursele a trei planete. Pornind de la această premisă, se impune nevoia ca statele, în special cele dezvoltate, să ia măsuri urgente, care să încurajeze reducerea cantităților de deșeuri și reutilizarea continuă a materiilor prime deja exploatate. Practic, tranziția către economia circulară, către care țările se îndreaptă deja de câțiva ani, va trebui accelerată, ținând cont de noile realități de mediu.
Un procent important din deșeurile solide generate la nivel global este reprezentat de ambalajele produselor de consum. Un raport emis de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) în anul 2022 arată că 35% din totalul plasticului produs este destinat ambalajelor, din care 52% celor de unică folosință. Astfel, reutilizarea și reciclarea ambalajelor a devenit una dintre principalele preocupări ale companiilor și statelor, în susținerea eforturilor de implementare a principiilor circularității.