INTERVIU Banciu, secretar de stat la Ministerul Mediului: România este penalizată, zilnic, cu 18.000 euro

download (6)

 

Ministerul Mediului: La 7 februarie, Comisia Europeană a decis să trimită României un aviz motivat pentru nerespectarea integrală a Directivei privind depozitele de deșeuri și a Directivei-cadru privind deșeurile. Până acum, România a închis și reabilitat 92 de depozite de deșeuri, iar calendarul pentru celelalte nouă, rămase, este 2026.  CE a decis să emită un aviz motivat adresat României, care are la dispoziție două luni pentru a răspunde și a lua măsurile necesare. În caz contrar, CE poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la acest caz.

Ionuț-Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului a explicat cititorilor PS News întreaga situație și mai ales faptul că este vorba despre un fapt istoric: depozitele de deșeuri sunt ale unor companii vechi, iar multe dintre ele nu mai există.

PS News: Suntem sau nu într-un proces direct cu Curtea Europeană de Justiție?

Ionuț-Sorin Banciu: Discutăm despre o procedură de infringement care a fost începută în 2020 și se referă la un număr de 15 depozite de deșeuri menajere vechi unde nu s-a mai depozitat, dar pe care autoritățile locale sau operatorii nu le-au închis la timp. Procedura de închidere înseamnă să ne asigurăm că modul în care deșeurile sunt tratate și sunt cumva gospodărite nu afectează aerul, solul, apa. În primul rând, este un semnal, o procedură care merge mai departe. A fost o scrisoare de punere în întârziere care s-a transformat într-un aviz motivat, asta însemnând că nu suntem încă la Curtea Europeană de Justiție. Deci nu suntem într-un proces direct cu Curtea Europeană de Justiție, dar este un semnal foarte clar.

 

 

Citește mai mult