Începe înregistrarea obligatorie a comercianților în platforma Sistemului de Garanție-Returnare. Directorul ADI-SIMD Covasna: „Sunt de acord că sistemul trebuie introdus, dar pe noi ne dezavantajează”

Photo source: We Radio

 

Toți producătorii și comercianții care pun în vânzare apă îmbuteliată, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin sau alte băuturi spirtoase, în ambalaje de unică folosință din plastic, sticlă sau metal, au obligația de a se înregistra, până pe 28 februarie 2023, în Sistemul de Garanţie Returnare (SGR) pentru ambalaje primare nereutilizabile, potrivit unei hotărâri a Guvernului.

Sistemul, unic la nivel naţional, va fi obligatoriu începând cu data de 30 noiembrie, și se va aplica produselor cu volume între 0,1 și 3 litri, fabricate în țară, importate sau achiziţionate intracomunitar. Comercianții au obligația de a amenaja puncte de returnare a ambalajelor în cadrul magazinelor, iar clienții vor plăti o garanţie de 50 de bani atunci când vor cumpăra o băutură îmbuteliată în ambalaje nereutilizabile.