Ghidul Sistemului de Garanție-Returnare în România. Cum faci să nu pierzi 50 de bani cu fiecare ambalaj din plastic, sticlă sau metal

reciclare scaled

Începând cu 30 noiembrie, va fi funcțional Sistemului de Garanție-Returnare ( SGR) ceea ce înseamnă că românii vor plăti o garanție de 0,50 lei atunci când vor cumpăra o băutură de la un comerciant. Pentru a-și recupera banii, trebuie să recicleze recipientul băuturii în aparatele special amenajate în magazine sau la vânzător. Recuperarea garanției va fi valabilă, după 30 noiembrie, doar pentru ambalajele cu sigla Ambalaj cu garanție. Până la 30 iunie 2024, în piață vor putea circula ambele tipuri de ambalaje, cu sigla SGR, adică purtătoare de garanție, și fără siglă SGR, pentru care nu se percepe garanție.

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) se lansează oficial în România pe 30 noiembrie 2023 și implică un sistem prin care românii vor trebui să plătească o garanție de 50 de bani atunci când cumpără de la magazin băuturi în recipiente de  sticlă, plastic sau metal cu volume cuprinse între 0,1 litri și 3 litri inclusiv.

Garanția se poate recupera prin reciclarea respectivelor ambalaje într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, adică în orice magazin din România, indiferent unde a fost achiziționat produsul. În schimbul ambalajului gol, clientul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial.

Citește mai mult