Conducerea Consiliului Județean Cluj a luat decizia realizării de experimente în privința valorificării deșeurilor din județ, apelând la o soluție tehnică inovatoare de dezintegrare moleculară și valorificare energetică, pentru care deja a contractat un studiu de fezabilitate.

Inițiativa sună bine la prima vedere, însă modul în care s-a ajuns la această soluție ridică mari suspiciuni, pornind de la destinatarul și câștigătorul, “parcă” prestabilit, al licitației, până la viabilitatea soluției tehnice, potrivit stiripesurse.ro

Pe 28 septembrie s-au aprobat indicatorii tehnico-economici ai instalației de tratare prin dezintegrare moleculară, proiectul experimental apropiindu-se cu pași repezi spre materializare, în ciuda faptului că nu există certitudinea eficienței și chiar a utilității sale.

Înainte de a intra în detalii, afirmă materialul din sursa citată, apreciem a fi de interes să vă precizăm sub oblăduirea cui se află acest proiect. Nu știm dacă mai are sens să-l menționăm pe dl. Alin Tișe, Președintele Consiliului Județean, dar în mod sigur trebuie să vă spunem că persoana „împuternicită” să identifice soluția optimă este nimeni alta decât celebra Mariana Rațiu, Directorul executiv al Direcției Dezvoltare și Investiții din cadrul instituției.

Doamna Rațiu nu este doar celebră prin prisma propriilor activități de „ciripeală” care au dus la diverse anchete și chiar arestări în cadrul Consiliului Județean Cluj, ci și prin prisma pozițiilor avute față de directorul Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, dar și a activităților cu iz controversat derulate de soțul său, Celestin Ioan Rațiu.

Domnul Rațiu a făcut parte din „devalizării” Mecdru SA, alături de afaceristul româno-german Von Geczy Franz Rudolf, cu care familia Rațiu era asociată în societatea Profit Management SRL (CUI 16671690), în prezent radiată.

În plus, soțul Marianei Rațiu a avut parte de un „comision” interesant în anul 2022 când, fiind director de marketing la CFR Cluj, a reușit să și câștige venituri de 200.000 RON din pariuri sportive. Oare o fi pariat pe meciurile echipei la care lucrează sau inspirația a vizat alte meciuri? Interesant este că suma a fost menționată în declarația de avere a soției sale, probabil în speranța acoperirii celorlalte „comisioane” posibil încasate.