EPAL: Propunerea Comisiei de Mediu a Parlamentului European privind definiția reciclării în RDPV penalizează ambalajele durabile fabricate din materiale naturale, cum ar fi lemnul

download (45)

 

EPAL, împreună cu principalele asociații europene din industria lemnului, a mobilei și a hârtiei (EPF, CEI Bois, FEFPEB, GROW, EFIC, FPE), solicită Parlamentului European, Comisiei Europene și Consiliului European să reglementeze o buclă deschisă pentru materialele de ambalaj reciclate, în locul unei bucle închise pentru produse, şi să modifice propunerea Comisiei ENVI, având în vedere caracteristicile speciale ale ambalajelor și paleților din lemn. În locul propunerii Comisiei ENVI, definiția “reciclării de înaltă calitate” ar trebui să sune astfel: “Reciclare de înaltă calitate” înseamnă orice operațiune de valorificare, astfel cum este definită la articolul 3 alineatul (17) din Directiva 2008/98/CE, care asigură menținerea sau restabilirea calității specifice a deșeurilor colectate în timpul operațiunii de valorificare, astfel încât acestea să poată fi utilizate ulterior pentru fabricarea de produse, materiale sau substanțe, fie în scopul inițial, fie în alte scopuri, cu o pierdere minimă de cantitate și/sau de calitate.

Definiția reciclării de înaltă calitate din raportul Comisiei de Mediu a Parlamentului European (ENVI) privind Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (PPWR) favorizează ambalajele din plastic în detrimentul celor din lemn. Acest lucru va duce la mai multe ambalaje din plastic și, prin urmare, este contrar obiectivului PPWR de a reduce ambalajele din plastic și deșeurile din plastic. EPAL şi-a exprimat rezervele cu privire la definiția reciclării de înaltă calitate din raportul ENVI privind Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (PPWR) din 18 octombrie 2023, care va sta la baza deciziei Parlamentului European, programată pentru 20 noiembrie 2023.

EPAL susţine pe deplin obiectivele de sustenabilitate ale PPWR. Paleții EPAL sunt fabricați din lemn, o materie primă naturală și regenerabilă care îndeplinește toate cerințele pentru ambalaje durabile, inclusiv reciclarea fără deșeuri. Cu peste 650 de milioane de europaleți EPAL în circulație, paleții EPAL standardizați din lemn nu sunt doar coloana vertebrală a logisticii europene, ci fac parte și din fondul deschis de paleți EPAL – unul dintre cele mai vechi și mai importante exemple de economie circulară funcțională. Aceasta înseamnă că EPAL îndeplinește deja majoritatea cerințelor PPWR privind ambalajele reutilizabile și reciclabile și condițiile pentru un sistem deschis de reutilizare: EPAL a început deja să adapteze fondul deschis EPAL la cerințele suplimentare ale PPWR.

 

 

Citește mai mult