Centrală de ars deșeuri și parc natural în același timp. Exemplul Copenhaga pentru restul lumii

 

a08

Centrală de ars deșeuri și parc natural. Centrala daneză Amager Bakke este vestită în lume pentru că arde gunoi menajer și obține curent electric sau căldură pentru casele din Copenhaga.

Practic, gunoiul pentru colectarea căruia oamenii deja plătesc scoate profit încă o dată din energia obținută și vândută. Ideea este veche, în lume există de câteva decenii centrale similare.

Copenhill, cum mai este cunoscută centrala, este nouă, a costat enorm și, în contextul discuțiilor despre reducerea poluării, este și controversată.

Oamenii nu au încă toate datele pentru a putea spune cu certitudine că arderea gunoiului are impact scăzut asupra mediului, deși pe hârtie așa pare. Hiba cea mai mare pe care i-o găsesc oficialii UE este faptul că descurajează reciclarea, având un impact major asupra mediului.

Istoricul: cinci primării s-au asociat

Proiectul noii centrale de incinerare datează din 2009. Atunci, cinci municipalități care dețineau vechea instalație de ardere a gunoiului menajer, veche de 40 de ani, adică Dragør, Frederiksberg, Hvidovre, Copenhaga și Taarnby s-au angajat să construiască o nouă instalație mai mare.

Decizia a mers inițial către o capacitate de maxim 560.000 de tone de deșeuri din municipii arse pe an, costul calculat atunci pentru a realiza centrala fiind estimat la 534 milioane de euro.

În final, centrala are capacitate mai mică și a costat mai mult: 570 de milioane de euro. A livrat primii kilowați în 2017.

 

 

Citește mai mult