Ce beneficii ne aduce „dreptul de a repara” și de ce este important să se aplice în UE

 

a77a

Producătorii de electronice, electrocasnice și alte bunuri vor trebui să repare produsele defecte chiar și după expirarea perioadei de garanție legală, potrivit unei propuneri a Parlamentului European privind dreptul la reparare. Acest drept reprezintă o etapă vitală pentru planul UE de a implementa economia circulară până în 2050.

Parlamentul European (PE) a adoptat în luna noiembrie o poziție de negociere asupra noilor măsuri pentru a da mai multă greutate dreptului de a repara. Propunerea urmărește să încurajeze un consum mai sustenabil prin simplificarea reparării bunurilor defecte, reducerea deșeurilor și sprijinirea sectorului reparațiilor.

Poziția Parlamentului modifică o propunere a Comisiei Europene din martie 2023 cu privire la normele comune pentru repararea produselor.

Dreptul de a repara este considerat o etapă esențială pentru planul UE de a implementa economia circulară până în 2050, în cadrul Pactului Verde european – foaia de parcurs a UE pentru atingerea neutralității climatice până în 2050.

 

 

 

Citește mai mult