Brașoveanul PETrică, „omorât“ de Sistemul de Garanție-Returnare. Ce va face Primăria Brașov

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Intrarea în vigoare a Sistemului de Garanție-Returnare în ce privește ambalajele de plastic îl lasă pe „PETrică” de la Brașov fără clienți. Prin acest dispozitiv, oamenii au returnat munți de ambalaje.

Intrarea în vigoare a Sistemului de Garanție-Returnare l-a ucis pe brașoveanul „PETrică”. Sistemul de colectare a deșeurilor prin care se puteau obține bilete de autobuz pentru transportul în comun din Brașov și-a suspendat activitatea, odată cu introducerea noului sistem la nivel național.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Mediului, Sorin Banciu, din 30 noiembrie 2023 a intrat în vigoare Sistemul de Garanție-Returnare, prin care românii plătesc 50 de bani atunci când cumpără un ambalaj din plastic și primesc suma înapoi în momentul în care returnează ambalajul.

Sistemul prevede că ambalajul poate fi returnat fără a prezenta bonul fiscal emis la achitarea contravalorii băuturii ambalate în recipientul de plastic, iar garanția de 50 de bani a acestui ambalaj depășește suma pe care brașovenii o primeau prin sistemul „PETrică”, în perioada în care nu se reținea garanție pentru acest tip de ambalaje.

România are parte de o finanțare de peste 1,2 miliarde de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru investiții în eco-insule digitalizate, centre de aport voluntar și instalații de reciclare, potrivit lui Sorin Banciu.

Astfel, țara noastră este cu un pas mai aproape de a adera la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și prin măsurile de implementare a instrumentelor privind gestionarea deșeurilor.

 

 

 

Citește mai mult