Avocat Laura Dicu, managing partner REDPOINT: „Acțiunile Parlamentului European reprezintă pași importanți în direcția promovării unei economii circulare, punând accent pe reglementări mai riguroase și inițiative care să contribuie la reducerea impactului asupra mediului“
UE a adoptat obiective ambițioase pentru reciclare și reducerea utilizării gropilor de gunoi, concentrându-se și asupra deșeurilor provenite din ambalaje. Scopul este promovarea unei economii circulare, un model mai sustenabil. Cantitatea medie de deșeuri municipale a crescut în perioada 2018-2021 în UE, dar această tendință a variat între țări, înregistrând scăderi în Malta, Cipru, Spania și România.
Conform unor statistici din 2021, 49,6% din totalul deșeurilor municipale din UE sunt reciclate sau compostate, înregistrând o creștere cu 3,6 puncte procentuale față de 2017. Uniunea Europeană a stabilit un obiectiv de 60% în privința refolosirii și reciclării deșeurilor municipale până în 2030. Germania, Bulgaria, Austria și Slovenia au atins deja sau au depășit această țintă de 60%. Gropile de gunoi sunt aproape inexistente în țări cum sunt Belgia, Olanda, Danemarca, Suedia, Germania, Austria, Luxemburg, Slovenia și Finlanda. În aceste țări incinerarea joacă un rol important pe lângă reciclare. Lituania, Letonia, Irlanda, Italia, Franța, Cehia, Slovacia și Polonia folosesc și ele incinerarea, trimițând doar o treime sau mai puțin din deșeuri la gropile de gunoi.
Există diferențe semnificative între statele UE în ceea ce privește gestionarea deșeurilor. UE își propune să promoveze prevenirea generării de deșeuri și reutilizarea produselor, prioritară fiind reciclarea și compostarea, cu o reducere a utilizării gropilor de gunoi.