Ministrul Mediului pare rupt de realitatea din teren

Mircea Fechet, ministrul Mediului: "Termenul de 30 noiembrie 2023 rămâne termenul la care sistemul garanţie-returnare va porni în România. Termenul nu este negociabil. Înţeleg îngrijorarea industriei, dar înţeleg şi interesul cetăţenilor, de a trăi într-o lume mai curată, fără PET-uri". (Sursa foto: captură de pe pagina de FB a Ministerului Mediului)

Operaţionalizarea Sistemului Garanţie Returnare (SGR) la 30 noiembrie 2023 pare a fi devenit o amibiţie personală a lui Mircea Fechet, ministrul Mediului, care a respins recent solicitarea privind amânarea cu cel puţin trei luni a termenului limită trimisă de SC Returo SA, administratorul sistemului, companie din care face parte şi ministerul de resort.

În ciuda argumentelor multiple pe care se baza cererea respectivă, Mircea Fechet, ministrul Mediului, a refuzat amânarea şi a declarat: “Termenul de 30 noiembrie 2023 rămâne termenul la care sistemul garanţie-returnare va porni în România. Termenul nu este negociabil. Înţeleg îngrijorarea industriei, dar înţeleg şi interesul cetăţenilor, de a trăi într-o lume mai curată, fără PET-uri. Nu ne abatem niciun milimetru de la foaia de parcurs. O ţară nu se poate construi din amânări şi nu putem perpetua acest sistem al amânărilor. Industria a avut la dispoziţie cinci ani de zile, începând cu 2018, pentru a se pregăti în vederea intrării în vigoare a acestui sistem. Avem o legislaţie care explică foarte bine responsabilitatea extinsă a producătorilor şi, indiferent dacă eşti un mic producător de băuturi tradiţionale sau că eşti cea mai cunoscută companie de băuturi din lume, obligaţia privind gestionarea ambalajelor îţi aparţine şi mă aştept să existe o conformare cu legislaţia în vigoare”.

Citește mai mult