Românii, obligați să predea deșeurile textile, însă nu avem fabrici de reciclare

Românii, obligați să predea deșeurile textile, însă nu avem fabrici de reciclare

De la 1 ianuarie, colectarea deșeurilor textile a devenit obligatorie în Uniunea Europeană și implicit, în România. Primăriile, deși, au avut suficient timp pentru a pregăti procedurile, nu au făcut mare lucru. Iar în localităţile unde totuşi textilele sunt colectate separat, tot la groapa de gunoi ajung în cele din urmă. În România pur şi simplu nu există centre care să recicleze astfel de deșeuri.
În Bistrița -Năsăud se colectează materiale textile, dar prin campanii dedicate. Ultima a avut loc în luna noiembrie anul trecut şi s-au strâns 30 de metri cubi de deşeuri.

Cristian Niculae, director, A.D.I. Deşeuri Bistriţa-Năsăud: În România nu există capacități de tratare și de reciclare a deșeurilor textile. Practic le-am trimis la incinerare cu cogenerare de energie termică și electrică. Noi am decis să le colectăm în două campanii gratuite pentru populație.

În Iași există puncte de colectare a deșeurilor textile încă din 2021. Sunt hainele uzate sunt preluate de o asociație care le sortează şi le donează persoanelor care au nevoie de ele… Dar mulţi ieşeni nu ştiu de existenţa puctelor de colectare.

În Capitală, textilele pot fi colectate în doar două centre deschise de curând de Primăria Sectorului 2. Fiecare beneficiar poate preda aici maximum doi metri cubi pe lună.

Citește mai mult

Sursa foto: tvrinfo.ro, aici