RED POINT: Reciclarea DEEE poate spori autonomia strategică a Uniunii Europene
Cantitatea de deșeuri de echipamente electrice și electronice (cunoscute pe scară largă ca DEEE sau deșeuri electronice) generate în fiecare an în Uniunea Europeană crește rapid. Acesta este acum unul dintre fluxurile de deșeuri cu cea mai rapidă creștere și include o gamă largă de dispozitive precum: telefoane mobile, calculatoare, televizoare, frigidere, electrocasnice, lămpi, dar și dispozitive medicale și panouri fotovoltaice.
Deșeurile electronice conțin un amestec complex de materiale, dintre care unele sunt periculoase pentru mediul înconjurător. Acestea pot cauza probleme majore de sănătate dacă dispozitivele aruncate nu sunt gestionate corespunzător. Electronica modernă conține, de asemenea, resurse rare și foarte scumpe, inclusiv materii prime critice ce pot fi reciclate și reutilizate dacă deșeurile sunt gestionate eficient.
Îmbunătățirea colectării, tratării și reciclării echipamentelor electrice și electronice la sfârșitul duratei de viață poate crește eficiența resurselor și poate sprijini trecerea la o economie circulară și poate contribui la securitatea aprovizionării cu materii prime critice, sporind în cele din urmă autonomia strategică a Uniunii Europene.
Sursa foto: ecologic.rec.ro, aici