PERICOLUL TEXTIL: CÂND MAGISTRAȚII POARTĂ ALTE HAINE

PERICOLUL TEXTIL: CÂND MAGISTRAȚII POARTĂ ALTE HAINE

În ultimii ani societatea civilă din România a fost asaltată la televizor cu imagini din timpul perchezițiilor procurorilor care investighează importurile ilegale de deșeuri textile, disimulate ca fiind haine second hand.
Inspectorii din ANPC și Garda de Mediu susțin că în ciuda acestor acțiuni televizate, marile dosare cu sute de tone ilegale fie au fost clasate de procurori, fie când au ajuns în instanță magistrații au dat dreptate firmelor.

Un exemplu este cazul unei firme din Târgu Mureș în depozitul căreia au fost descoperite peste 500 de tone de deșeuri disimulate ca fiind haine second hand. Procurorii au clasat dosarul invocând faptul că administratorul și-ar fi recunoscut greșeala, promițând că va returna textilele. Autoritatea Vamală însă nu a confirmat returul.

Firmele investigate de procurori au primit autorizații de funcționare din partea Agenției de Protecția Mediului. Inspectorii de la Protecția Consumatorului acuză că aceste autorizații au fost emise contrar legislației privind hainele uzate.

Cei de la Protecția Mediului se apară și susțin că nu e în responsabilitatea lor să verifice dacă firmele respectă prevederile din autorizație și aruncă responsabilitatea în curtea celor de la Garda de Mediu.
În ultimii cinci ani, una dintre companiile investigate de procurori a adus în România peste 1700 de camioane echivalentul a peste 27.000 de tone de produse. Agenția de Protecția Mediului a susținut că firma lucrează în legalitate și că deține o mașină de spălat automată.

Citește mai mult

Sursa foto: riseproject.ro, aici