Pagina verde. Plastic – realităţi şi prejudecăţi. „Punga cu pungi“ sau cum a devenit un obicei naţional o iniţiativă în a reduce poluarea. De ce este importantă reutilizarea?
Obiceiul românilor de a aduna pungile de plastic pe care le achiziţionează din magazine în aşa numită „pungă cu pungi” s-a dovedit o măsură prietenoasă cu mediul, mai ales că pentru acestea se pot găsi nenumărate întrebuinţări.
Pungile de plastic sunt de departe cel mai des refolosit tip de ambalaj, mai ales că românii au găsit în acest obicei nu doar o utilitate economică, ci şi o modalitate sustenabilă de a folosi o resursă valoroasă şi de a proteja în acest fel şi mediul. Astfel, utilitatea „pungii cu pungi” pe care majoritatea românilor o au acasă se vede şi în statistici. Datele Eurostat arată că România este în partea a doua clasamentului în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte vânzările de pungi subţiri de plastic, cu 95 de unităţi per capita.În schimb, un locuitor din Lituania sau Letonia consumă de trei ori mai mult. Şi în Bulgaria sau Cipru, consumul este dublu faţă de România. Despre pungi mai groase Eurostat nu are date statistice recente, însă şi în 2019 România era cu mult sub Spania sau Polonia în ceea ce priveşte consumul. Iar datele statistice vin să susţină consumul redus de pungi tocmai datorat reutilizării acestora de către români. Ce întrebuinţări au găsit aceştia?