Deputatul Mircea Fechet (PNL): „PSD a votat NU pentru ecologizarea haldei de fosfogips, NU pentru sănătatea băcăuanilor!”

halda fosfogips sofert amurco e1636011445105
Deputatul Mircea Fechet, președinte al PNL Bacău și fost ministru al Mediului, critică, într-un comunicat de presă votul dat de opoziție în Consiliul Local Bacău, unde a „picat” un proiect de predare către Guvern a terenului de la halda de fosfogips.

”Istoria haldei de fosfogips este una care trenează de ani de zile în Bacău, ani în care locuitorii au îndurat efectele nocive ale unui depozit radioactiv. Cât timp am fost la Ministerul Mediului, am fost foarte preocupat de găsirea unei soluții pentru problema de mediu, care a adus României chiar și o condamnare la Curtea Europeană de Justiție a Uniunii Europene, în cauza C-301/17 și încă una în mai 2020. Cauza se referă la obligația României de a închide 68 de depozite de deșeuri neconforme. Printre acestea, și depozitul radioactiv de la fostul Sofert. Una dintre soluțiile pe care le-am identificat atunci a fost trecerea terenului din domeniul public al Municipiului Bacău în domeniul public al statului, în vederea remedierii problemelor de mediu de către AFM (Administrația Fondului pentru Mediu). Guvernul a aprobat Nota prin care a solicitat acest lucru Consiliului Local al Municipiului Bacău.”

 

Citeste articolul complet