Consiliul Concurenţei: Reglementările din construcţii trebuie actualizate pentru a facilita reciclarea deşeurilor. ”Pentru creşterea gradului de reciclare, nivelul taxei trebuie stabilit la o valoare mai mare decât costul reciclării”
Reglementările din domeniul construcţiilor trebuie actualizate pentru a facilita tranziţia către economia circulară, recomandă Consiliul Concurenţei în urma finalizării studiului privind avantajele competitive ale economiei circulare în construcţii. În prezent, România are un nivel de economie circulară scăzut, de 1,3%, faţă de media Uniunii Europene, de aproximativ 11,5%. Cele mai multe companii din construcţii preferă să plătească taxa şi să depoziteze deşeurile (să le arunce), deoarece costurile reciclării sunt mai mari, putând ajunge până la dublul taxei. Autoritatea de concurenţă consideră că, pentru creşterea gradului de reciclare, nivelul contribuţiei (taxei) trebuie stabilit la o valoare mai mare decât costul reciclării.
”Reglementările din domeniul construcţiilor trebuie actualizate pentru a facilita tranziţia către economia circulară, recomandă Consiliul Concurenţei în urma finalizării studiului privind avantajele competitive ale economiei circulare în construcţii. În prezent, România are un nivel de economie circulară scăzut, de 1,3%, faţă de media Uniunii Europene, de aproximativ 11,5%”, arată autoritatea de concurenţă.
Deşi sectorul construcţiilor generează o cantitate mare de deşeuri periculoase, cu impact semnificativ asupra mediului înconjurător, eliminarea prin depozitare este principala formă de gestionare a acestora, la ora actuală, neexistând norme tehnologice care să permită utilizarea materialelor reciclate în noile construcţii.