Andrei Corlan: „România ar putea fi pionierul monitorizării digitale a transporturilor de deșeuri în Europa“

Andrei Corlan: „România ar putea fi pionierul monitorizării digitale a transporturilor de deșeuri în Europa“

Intrarea României în Schengen la începutul anului viitor aduce pe lângă beneficii şi o serie de provocări. Dacă în prezent toate transporturile de deşeuri pot intra sau ieşi din ţară doar prin 21 de puncte de trecere a frontierei, de anul viitor deşeurile vor putea intra liber prin toate cele 101 de puncte de trecere. Şi dacă acest lucru este minunat pentru agenţii economici serioşi, anularea controalelor creează şi condiţiile ideale pentru transformarea României în groapa de gunoi a Europei.
Referitor la provocările pe care le implică intrarea României în Schengen, Andrei Corlan, comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu ne-a declarat: „În primul rând trebuie să spun că intrarea ţării noastre în Schengen este o victorie extraordinară a statului român. Şi este un lucru fantastic pentru europenii cinstiți, care pot călători liber în, și dinspre România. Totodată trebuie să recunoaștem însă şi faptul că intarea în Schengen, pe lângă beneficii, aduce și câteva riscuri. Și când mă refer la aceste riscuri mă refer la câteva particularităţi pe care România le are, respectiv una dintre cele mai mici taxe de depozitare şi doar 12% procent de reciclare.

Asta ne face să fim atât de atrăgători pentru aşa-zişii antreprenori din Occident care vor să aducă ilegal deșeuri la noi în România, inclusiv deşeuri declarate ca fiind produse second-hand, şi asta în timp ce noi în data de 13 decembrie a.c. am avut a avut o primă ședință la Ministerul de Interne unde au fost convocați mai mulți reprezentanţi ai instituțiilor de control, pentru că Schengen-ul, pe lângă beneficii, așa cum am spus, vine şi cu riscuri pe care noi le interpretăm ca fiind provocări în activitatea pe care o desfășurăm.

Citește mai mult

Sursa foto: ecologic.rec.ro, aici