Sistemul Garanţie-Returnare este atacat din toate direcţiile
Decizia Ministerului Mediului de a oferi producătorilor o perioadă suplimentară de 6 luni pentru punerea pe piață a stocurilor de marfă care nu poartă sigla SGR, până în data de 31 decembrie 2024, a ridicat o serie de semne de întrebare referitoare la viitorul Sistemului Garanție-Returnare din România.
Propunerea Ministerului Mediului vine într-un moment complicat. Pe plan intern a crescut numărul proceselor intentate de producătorii de vinuri și de ape care vor să iasă din Sistemul Garanție-Returnare, iar șansele de reușită ale acestora sunt destul de mari, în condițiile în care RetuRO nu reușește să depășească procente de recuperare de ordinul unităților, ceea ce face ca amenințarea amenzilor uriașe pe care producătorii vor fi nevoiți să le plătească la Administrația Fondului pentru Mediu pentru neîndeplinirea obiectivelor de reciclare de 65% să devină tot mai reală. A-i obliga să plătească câte 1 leu pentru fiecare PET și câte 0,5 lei pentru fiecare sticlă și doză, nerecuperate de RetuRO, în condițiile în care nu au nici o altă alternativă pentru a-și îndeplini obiectivele, este cel puțin ciudat.
Un sprijin neașteptat le vine însă din partea Comisiei Europene care în propunerea de Regulament privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, ce va intra în plenul Parlamentului European în luna aprilie a.c., nu recomandă includerea vinului și a altor produse în SGR. Propunerea de Regulament alocă un spațiu larg sistemelor de garanție-returnare, dar face referire mai mult la „colectarea sticlelor de plastic de unică folosință“ și a „recipientelor metalice pentru băuturi“ și mai puțin la recipientele din sticlă care ar putea fi incluse în SGR, dar numai dacă această inițiativă este însoțită și de un sistem similar de reutilizare.
Conform Articolului nr. 103, „Statele membre ar putea decide, de asemenea, să includă în aceste sisteme alte ambalaje pentru alte produse sau fabricate din alte materiale, în special sticlele din sticlă de unică folosință, și ar trebui să se asigure că sistemele de garanție-returnare, în special pentru sticlele din sticlă de unică folosință pentru băuturi, sunt disponibile în egală măsură pentru ambalajele reutilizabile“.