România își pune mari speranțe în Sistemul de Garanție-Returnare, dar acesta este doar o piesă dintr-un puzzle mai complex. Cum arată reciclarea în România? Cât de circulară este economia României?
La data de 30 noiembrie 2023, România a dat startul celui mai amplu proiect de economie circulară din istoria țării: Sistemul de Garanție-Returnare (SGR). Așteptările sunt mari, în contextul în care rata de reciclare este la nivel de avarie.
Mai mult, dintre cele 13 țări europene care au implementat SGR, România va avea al doilea sistem ca mărime, după cel din Germania, așa cum a subliniat recent premierul Marcel Ciolacu într-o conferință de presă.
Cum funcționează? Românii vor plăti către comercianți o garanție de 0,5 lei atunci când vor cumpăra orice băutură de tip apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin sau băuturi spirtoase, atâta timp cât ele vin în ambalaje din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri și 3 litri.
Toate produsele care intră sub SGR vor fi marcate cu un logo specific pentru a putea fi identificate mai ușor de către consumatori. După golirea ambalajului, acesta poate fi returnat la comerciant, la orice comerciant, iar consumatorul primește înapoi garanția de 0,5 lei pentru fiecare ambalaj returnat.
În 2022, compania RetuRO a fost aleasă drept administrator al SGR, iar în 2023 ING Bank România a acordat o finanțare de 426 de milioane de lei pentru ca acest sistem să devină realitate, reprezentând atât credit de investiții, cât și capital de lucru.