Potrivit acordului provizoriu, anumite ambalaje din plastic de unică folosință, cum ar fi cele pentru fructe și legume proaspete neprocesate, pentru alimente și băuturi consumate în cafenele și restaurante, porții individuale (condimente, sosuri, smântână, zahăr), ambalajele de mici dimensiuni pentru produsele de igienă din hoteluri, precum și cele pentru valize din aeroporturi vor fi interzise de la 1 ianuarie 2030. Toate aceste produse vor putea fi ambalate doar în materiale reciclabile.
Documentul stabilește obiective de reducere a ambalajelor – cu 5% până în 2030, 10% până în 2035 și 15% până în 2040 – și solicită țărilor UE să reducă, în special, cantitatea de deșeuri de ambalaje din plastic.
Eurodeputații au decis, de asemenea, interzicerea pungilor de plastic foarte ușoare (sub 15 microni), cu excepția cazului în care sunt necesare din motive de igienă sau furnizate ca ambalaj primar pentru alimentele vrac, pentru a ajuta la prevenirea risipei alimentare.
Pentru a preveni efectele negative asupra sănătății, Parlamentul a introdus și o interdicție privind utilizarea așa-numitelor „substanțe chimice nedegradabile” în ambalajele care vin în contact cu alimentele.