Progrese și provocări în lupta împotriva poluării cu plastic: 91 de țări au adoptat un fel de interdicție totală sau parțială a pungilor de plastic

download (2)

Potrivit unui raport al Națiunilor Unite și analizelor media realizate de Statista, 91 de țări și teritorii din întreaga lume au adoptat interdicții totale sau parțiale asupra pungilor de plastic. În timp ce Africa se evidențiază prin numărul mare de interdicții, majoritatea celor 26 de țări și teritorii care au optat pentru taxe pe utilizarea pungilor de plastic se află în Europa. Totuși, numărul acestora din urmă a scăzut recent, pe măsură ce mai multe țări europene se apropie de interdicții stricte, vizând în special pungile mai mici și mai subțiri, care sunt mai susceptibile de a ajunge în mediu și mai puțin probabil de a fi reutilizate.

Țările în curs de dezvoltare au mai multe șanse să interzică definitiv anumite tipuri de pungi de plastic, deoarece se confruntă cu gestionarea defectuoasă a deșeurilor de plastic. Africa, în mod special, a fost vârful de lance al interdicțiilor pungilor de plastic, beneficiind de lipsa unui lobby puternic al producătorilor de plastic.

Exemple notabile din Europa

Franța, Italia și, începând cu 2022, Germania au adoptat interdicții asupra anumitor tipuri de pungi subțiri de plastic, cerând înlocuirea acestora cu alternative compostabile, notează Forbes. Deși interzicerea articolelor din plastic de unică folosință, precum paiele și tacâmurile, a intrat în vigoare în UE în 2021 și 2022, pungile din polimer nu au fost incluse în directivă. Cu toate acestea, unele state membre au interzis independent pungile de plastic ușoare, cu grosimi între 15 și 50 de micrometri. O nouă lege a UE, adoptată în martie, va interzice pungi foarte subțiri, sub 15 micrometri, folosite pentru fructe și legume, împreună cu mini-articole de toaletă și pungi pentru condimente.

 

 

 

Sursa foto: forbes.com, aici