De la 1 ianuarie ar urma să intre în vigoare mecanismul de responsabilitate extinsă a producătorului, astfel încât importatorii sau producătorii de haine vor fi responsabili pentru costurile de gestionare a deşeurilor respective, atrage atenția ministrul Mediului, Mircea Fechet.
„De de la 1 ianuarie va mai intra în vigoare un mecanism – sau foarte repede, cel puţin – mecanismul de responsabilitate extinsă a producătorului. Cu alte cuvinte, la fel cum se întâmplă în cazul producătorilor de băuturi care pun pe piaţă produse ambalate în PET, în sticlă sau în aluminiu, şi în cazul importatorilor sau producătorilor de haine, aceştia vor fi responsabili pentru costurile de gestionare a deşeurilor respective„, a precizat ministrul Mircea Fechet, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează Agerpres.
Ministrul a invocat studii conform cărora, în contextul curentului „fast fashion”, la nivel european, o persoană achiziţionează în medie 46 de haine anual şi se debarasează de 40 din acestea.
„E un volum formidabil de textile, la care adăugăm şi importurile ilegale de textile second hand, pentru că unii sunt de bună credinţă şi le importă pentru a le vinde în magazine, iar cu aceia nu avem nicio problemă; însă alţii, deghizându-le în haine second hand ce urmează a fi revândute, fie le abandonează pe câmpuri, fie le duc în gropile de gunoi din România – lucru total ilegal. Suntem pregătiţi cu legislaţia de la 1 ianuarie şi ştim de avem de făcut„, a explicat Fechet.