Pagina verde. Cum se face colectarea selectivă a deşeurilor în Europa? „Dacă nu colectezi corect, rămâi cu gunoiul la poartă. Oamenii chiar urmăresc să recicleze cât mai mult posibil“
Ziarul Financiar a vorbit cu mai mulţi români stabiliţi în diferite ţări europene despre obiceiurile locale de colectare selectivă a deşeurilor şi despre cum s-au adaptat regulilor. Răspunsurile lor pot sta mărturie că, acolo unde există legi şi sancţiuni, un sistem poate să funcţioneze fără probleme majore.
Tomberoane separate, şi nu doar ca o opţiune personală, ci din nevoia de a respecta legea, separare riguroasă a deşeurilor, colectarea deşeurilor speciale la centre dedicate, costuri mari pentru salubritate şi amenzi usturătoare pentru încălcarea normelor – aşa arată, în linii mari, obiceiurile de colectare a deşeurilor în mai multe ţări europene.
În vreme ce în România gunoaiele zac adesea pe stradă, în parcuri sau în lacuri, în ţări ca Olanda poţi primi o amendă considerabilă chiar şi atunci când laşi o cutie de carton lângă tomberon, şi nu în el.
De teama amenzilor, nimeni nu-şi permite să nu arunce gunoiul unde şi cum trebuie, operatorii de salubritate fiind şi ei vigilenţi atunci când merg să ridice sacii cu deşeuri de la cetăţeni.
Ce soluţii funcţionează în străinătate pentru o colectare selectivă mai bună? De cine depinde viaţa în oraşe curate, fără gunoaie pe străzi şi mirosuri înţepătoare?
„Dacă nu respecţi colectarea selectivă şi pui cumva resturi menajere la plastic, să zicem, maşina de gunoi nu ridică deşeurile şi te lasă cu gunoiul în faţa casei“, spune un cuplu de români stabiliţi în Freiburg, Germania.