Incineratorul de nămol de la Glina și lucrările de modernizare de la stația de epurare au fost finalizate, după aproximativ 6 ani de la debutul proiectului
Incineratorul de nămol de la Glina, dar şi lucrările de extindere şi modernizare a staţiei de epurare au fost finalizate, după aproximativ şase ani de la debutul acestui proiect, transmite Agerpres.
Proiectul, în valoare totală de 650 de milioane de lei, a fost realizat cu finanţare europeană. Mare parte din această sumă a fost asigurată de Banca Mondială, iar cofinanţarea a fost acoperită de statul român şi de municipalitatea bucureşteană, printr-un credit de la Banca Europeană de Investiţii.
Apa provenită din canalizare va fi epurată mecanic şi biologic în proporţie de 100% şi nu va mai ajunge deloc în Dâmboviţa, în condiţiile în care, înainte de începerea acestui proiect, se epura doar o treime.
În cadrul incineratorului, nămolul rezultat din epurarea apelor uzate orăşeneşti este tratat termic, iar căldura obţinută este recuperată, pentru a fi folosită ulterior în procesul de uscare şi ardere. Cenuşa inertă rezultată reprezintă aproximativ 4% din nămolul iniţial şi va ajunge să fie utilizată în fabricile de ciment.
La realizarea proiectului a participat un consorţiu format din trei companii: FCC şi Aqulia (spaniole) şi Suez (franceză).
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că finalizarea investiţiei reprezintă „un moment important” pentru protejarea mediului din Bucureşti, dar şi din România.
Dacă investiţia nu era finalizată în acest an, exista riscul ca Bucureştiul să returneze banii europeni, a menţionat primarul.
Nicuşor Dan a susţinut că a preluat acest proiect, în urmă cu trei ani, la un stadiu de realizare de 40%, în condiţiile în care Primăria Capitalei avea conturile blocate.