Fabrici de reciclare cu bani de la stat. Producătorii, nevoiți să aducă materialul reciclat din alte țări

 

download (12)

Sistemul de Garanție-Returnare a pornit, însă România are prea puține fabrici care să recicleze ambalajele din sticlă plastic sau aluminiu.

Adesea, producătorii de sticlă sunt nevoiți să cumpere materia primă din alte țări. În timp ce oficialii vor să le ofere bani celor care sunt dispuși să dezvolte astfel de afaceri, sistemul recuperează cel puțin 1 milion de ambalaje zilnic.

De exemplu, după ce sticlele sunt returnate la magazine, acestea ajung în fabricile de reciclare. Aici trec printr-un proces automatizat, de uscare și sortare pe culori și până la fărâmițarea cioburilor. Producătorii cumpără materia brută pe care o transformă într-o sticlă nouă, un pahar sau un borcan.

Jacques-Edouard Săvoiu, director general al unei fabrici de sticlă: „În sticla aceasta, de exemplu, se folosește până la 30% sticlă reciclată, are o transparență foarte mare. Aici putem vedea la ochiul liber că este un pic mai verzuie, suntem undeva la 50-60%, iar aici creștem și mai mult cu cât mai multă sticlă reciclată se introduce în cuptor în procesul de fabricație, cu cât mai puțină energie se folosește”.

România stă rău și la capitolul textile

Pentru că România are o capacitate de reciclare redusă, de multe ori producătorii sunt nevoiți să aducă materialul reciclat din alte țări. Acum, Administrația Fondului pentru Mediu vrea să-i finanțeze cu până la 75% pe cei care deschid noi fabrici de reciclare.

 

 

 

Citește mai mult

Sursa foto: stirileprotv.ro, aici