De la sertarul cu telefoane vechi, la reciclare. În ultimii 10 ani, producția de electronice aproape s-a dublat în UE

download (4)

 

Mașini de spălat, frigidere, aparate de cafea sau telefoane. Pe toate le înlocuim în medie o dată la patru ani, conform datelor Parlamentului European. Și asta nu doar pentru că apar modele noi în fiecare an, ci și pentru că multe dintre ele se strică mai repede decât ne-am aștepta.

Uzura planificată este un concept pe care nu îl cunoșteam în urmă cu 30 de ani. Electrocasnicele de pe vremea bunicilor erau făcute să reziste sau să poată fi reparate. Dar acum dispozitivele pe care le cumpărăm au o durată de viață mult mai scurtă. În consecință, deșeurile electronice au cea mai mare creștere în Uniunea Europeană, pentru că doar aproximativ 40% dintre ele sunt reciclate. Restul ajung la groapa de gunoi.
Ce impact au ele și cum ar trebui gestionate corect, aflăm împreună într-un nou material din campania Reciclăm să ne salvăm.

Bine ați venit în sertarul cu telefoane, cabluri și încărcătoare. Le păstrăm fie de dragul unei amintiri, fie cu gândul că poate, într-o zi, vom avea nevoie de ele. Iar între timp cumpărăm, cumpărăm, cumpărăm. În ultimii 10 ani, producția de electronice și electrocasnice aproape s-a dublat la nivelul Uniunii Europene. De la 7,6 milioane de tone în 2012, la 13,5 milioane î…

Citește mai mult