Cazul de la Târgșoru Vechi modifică legi și duce la o uriașă criză a gunoaielor în Prahova
Incidentul din județul Prahova unde comisarii Gărzii Naționale de Mediu au descoperit o rețea de „oameni de afaceri“ care au îngropat o uriașă cantitate de deșeuri municipale într-o fostă balastieră din localitatea Târgșoru Vechi va duce la modificarea Ordonanței de Urgență nr. 96/2023.
Ceea ce este interesant în acest caz este că acțiunea polițiștilor din Prahova a avut loc în data de 23 noiembrie a.c., iar modificarea Ordonanței în Comisia de Mediu din Senat a avut loc cu două zile înainte, în data de 21 noiembrie a.c. Proiectul de modificare a Articolului nr. III al OUG nr. 96/2023 a eliminat din textul legislativ posibilitatea de folosire a „Compostului Like Output“ pentru reabilitarea minelor abandonate și/sau terenurilor contaminate. Conform proiectului din Senat folosirea acestui material rezultat din tratarea mecano-biologică a deșeurilor reziduale se va putea realiza numai pentru straturile de suport și de acoperire a depozitelor de deșeuri.
Între timp, asupra cazului de îngropare a deșeurilor din Prahova începe să se aștearnă liniștea. După ce au fost arestaţi preventiv, Adrian Nistoroiu Vuţă și toți ceilalți reținuți în acest dosar au fost eliberați de Tribunalul Prahova și plasați sub control judiciar. Deși măsura implică mai multe interdicţii, printre care aceea de a comunica cu ceilalți suspecți şi de a părăsi ţara, ne putem aștepta la un proces care va dura suficient de mult timp pentru ca acest caz să nu mai apară prea curând în atenția opiniei publice.
Efectele eliminării rețelei care îngropa deșeurile în balastiera de la Târgșoru Vechi sunt însă mult mai ample. Acum, după închiderea de către procurori a gropii de gunoi improvizate, societățile de salubrizare din mai multe localități din județ, inclusiv din Ploiești, nu mai au unde să ducă deșeurile municipale.
Potrivit Agerpres, „Asociaţia pentru Dezvoltare Intercomunitară – Parteneriatul pentru Managementul Deşeurilor Prahova“ a notificat în data de 29 noiembrie a.c. toate administraţiile teritoriale membre ale ADI în aria de delegare 2 – Boldeşti Scăeni, 6 – Valea Doftanei, 3 – Drăgăneşti, 4 – Urlaţi, 5 – Vălenii de Munte cu privire la „blocarea fluxului deşeurilor“.