Amenzile plătite de România pentru că nu a închis depozitele de deşeuri neconforme vor fi recuperate de la cei vinovaţi

download (1)

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat pe 20 februarie a.c. că un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care amenzile plătite de stat ca urmare a sancţiunilor impuse României de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru că nu a închis depozite de deşeuri neautorizate vor fi recuperate de la vinovaţi. Prezent la şedinţa Comisiei de mediu din Senat, Mircea Fechet a precizat că ordonanţa se află în circuitul de avizare interministerală şi a estimat că ar putea ajunge pe masa Guvernului în câteva săptămâni.

„Fie că discutăm despre persoane fizice sau juridice, unele aflate în procedura insolvenţei sau a falimentului, dar fiecare leu din amenzile pe care statul român le plăteşte va fi recuperat. Este mesajul pe care doresc să-l transmit mai ales titularilor obligaţiilor de mediu, mai ales celor care au avut la dispoziţie 30 de ani să ecologizeze aceste depozite şi nu au făcut-o, le spun că nu este târziu încă să îşi respecte aceste obligaţii. În lipsa acţiunilor, statul român va fi nevoit să îi exproprieze, să facă din bani publici aceste cheltuieli. (…) Respectivele persoane fizice sau juridice vor plăti nu doar costurile ecologizării (studiul de fezabilitate, lucrările de execuţie), ci şi penalităţile pe care statul român le va plăti către Comisia Europeană“, a explicat Fechet citat de Agerpres.

Potrivit ministrului, printre cele 31 de situri neautorizate pentru exploatare se află un depozit municipal administrat de Primăria Braşov şi halda de fosfogips a Combinatului Sofert de la Bacău pentru care urmează să fie aprobaţi, prin Hotărâre de Guvern, indicatorii tehnico-economici pentru ecologizare. „Vom fi obligaţi să identificăm surse de finanţare din bugetul de stat şi, în loc să construim şcoli, grădiniţe, spitale sau drumuri, o să ecologizăm aceste depozite care ar fi trebuit ecologizate în urmă cu 30 de ani“, a menţionat Fechet.

Citește mai mult