Textile și mediu: rolul designului în economia circulară a Europei

pexels pixabay 86757 1 1152x1536 1
Sursa foto: Pixabay

Din perspectiva consumului european, textilele au, în medie, al patrulea cel mai mare impact negativ asupra ciclului de viață asupra mediului și asupra schimbărilor climatice, după alimente, locuințe și mobilitate. O trecere la un sistem circular de producție și consum de textile, cu utilizare mai îndelungată și mai multă reutilizare și reciclare ar putea reduce aceste impacturi, împreună cu reducerea consumului total. 

  • În 2019, sectorul textilelor și îmbrăcămintei din UE a avut o cifră de afaceri de 162 de miliarde EUR, angajând peste 1,5 milioane de oameni din 160.000 de companii. Așa cum a fost cazul în multe sectoare, între 2019 și 2020, criza COVID-19 a scăzut cifra de afaceri cu 9% pentru textile în ansamblu și cu 17% pentru îmbrăcăminte.
  • În 2020, consumul de textile în Europa a avut, în medie, al patrulea cel mai mare impact asupra mediului și schimbărilor climatice din perspectiva ciclului de viață global. A fost zona de consum cu cel de-al treilea cel mai mare impact asupra utilizării apei și a terenurilor și a cincea în ceea ce privește utilizarea materiilor prime și emisiile de gaze cu efect de seră.

Citeste articolul complet