Sistemul Garanție – Returnare (SGR) – Ce măsuri sunt necesare pentru a deveni funcțional. Acum nu e.

MG 3288web 1
Sursa foto: ecologic

Începând cu data de 1 octombrie 2022 Sistemul de Garanție – Returnare ar trebui să fie demarat, adică fiecare dintre noi ar trebui să poată să returneze o sticlă sau o doză de aluminiu, pentru băuturi, la un magazin din apropiere.  În realitate, însă, data lansării e o fata morgana, pe cale să se amâne din nou, conform ultimelor afirmații ale ministrului mediului.

Ministrul Mediului, Barna Tánczos, a anunțat săptămâna trecută ca o nouă Hotărâre de Guvern de modificare a Sistemului Garanție –Returnare va intra în prima ședință de Guvern după data de 26 ianuarie. Aceasta va completa și modifica Hotărârea nr. 1.074/2021 (publicată la data de 6 octombrie 2021) – desigur! – privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile și sperăm, va îmbunătăți prevederile adoptate până acum pentru implementarea și funcționarea sistemului.

Timpul este foarte scurt și trebuie adoptate cât mai rapid anumite măsuri menite să asigure funcționarea corespunzătoare a SGR (unele sunt corecții la reglementarea existentă, cam pripită).

Citeste articolul complet