Pentru a reduce deșeurile electronice, Germania și Austria acordă bonusuri pentru reparații

Reparatii Germania
Sursa foto: Repair.eu

Cum poate deveni repararea obiectelor mai puțin costisitoare și mai atractivă? În Austria și în statul german Turingia, oamenii pot acum beneficia de rambursare parțială atunci când repară un produs datorită unui bonus de reparație.

Astăzi, principala barieră în calea reparațiilor rămâne costul, adesea destul de scump în comparație cu achiziționarea unui produs nou. Aici intervine un bonus de reparații finanțat din fonduri publice: pentru stimula repararea echipamentelor electrice și electronice, consumatorilor li se rambursează o parte din costurile de reparație.

Acest tip de măsura este destul de simplă, dar eficientă împotriva cantității în creștere de deșeuri electronice. Fiecare reparație efectuată prelungește durata de viață a unui produs, stimulând în același timp economia locală și asigurând locuri de muncă atunci când este făcută la un atelier de reparații.

De la mijlocul lunii iunie, consumatorii din statul german Turingia pot primi o rambursare de până la maximum 100 de euro pentru o reparație.

Austria are deja mai multă experiență cu schemele de bonusuri pentru reparații. După ce orașul Graz a început lucrurile în 2017, Stiria, Salzburg și cel mai recent Viena, au introdus un sistem similar.

În prima fază, din septembrie 2018 până în decembrie 2019, au fost salvate aproximativ 260 de tone de deșeuri electronice, potrivit guvernului regional.

Din 2022, toți austriecii urmează să primească până la 200 de euro pentru repararea echipamentelor electrice și electronice, program finanțat din Fondul de recuperare Covid-19.

Citeste articolul complet